Nicholas Szczepaniak Architects | Architecture and Design London
Chaps & Co Marina - 29.jpg

Chaps & Co Marina

A contemporary interior design and full architecture fit out, graphic and branding strategy for Chaps & Co Barbershop and Spa at the Dubai Marina, UAE. The space includes a lounge area, barber hall a massage room, manicure and pedicure spaces.

 
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Shopfront-Signage-Design-Interior-Architect.jpg

 

Chaps & Co, Marina

Location : Marina, Dubai

Scope : Full design service including Concept Design, Detailed Design, Construction Assistance, Identity and Branding Design

Type : Barbershop and Spa

Size : 75 sqm

Status : Completed 2016

 

Due to the overwhelming success of the maiden store in Jumeirah Lake Towers, a second Chaps & Co store was commissioned in the Marina district of Dubai. The store was completed in December 2016. It continues to build upon and refine the design aesthetic developed by our practice for the Maiden JLT site completed in 2015. The general design identity established at JLT was retained but new elements are also introduced including a bespoke entrance door and massage room.

Their brief was to create a stylish and welcoming haven for the modern gentlemen that is less sterile than the alternative unisex salons offered in Dubai. As well as offering traditional barbering services, the shop offers spa treatments and a lounge area where men can relax, hang out and be served hot and cold drinks. The interior architecture at Chaps & Co is seen as a reflection and embellishment of the core values of the Chaps & Co brand.

 
 
 
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Large-Sliding-Door-Interior-Architect.jpg
 
 
 
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Large-Sliding-Door-Reception-Lighting-Interior-Architect.jpg
 
 
 
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Concrete-Reception-Interior-Architect.jpg
 
 
 

Inspired by the traditional English barbershop, the store is designed to embrace a contemporary aesthetic. Bespoke joinery fabricated from smoked oak wraps all the internal surfaces of the shop to create an immersive experience. The joinery is gridded, and has a thickness of 350mm to create a gradation of shadows across its height whilst stainless steel beads are integrated to capture blades of light. Gaps in between the barber station joinery units allow natural light to filter across a veil of cut throat razors. Integral to the joinery are striking stainless steel strip details which capture light. This creates a stimulating and ephemeral atmosphere whilst reflecting the high level of craftsmanship and precision of the Chaps & Co barbers working within.

 
 
 
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Concrete-Oak-Belmont-Vintage-Chair-Interior-Architect.jpg
 
 
 
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Oak-Joinery-Stainless-Steel-Cut-Throat-Razor-Interior-Architect.jpg
 
 
 
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Oak-Joinery-Stainless-Belmont-Vintage-Chair-Interior-Architect.jpg
 
 
 
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Oak-Concrete-Product-Display-Interior-Architect.jpg
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Oak-Concrete-Product-Display-Lighting-Interior-Architect.jpg
 
 
 

The brief for the massage room was to create a masculine space that was also relaxing and tranquil in atmosphere. 287 amber massage oil bottles are backlit and suspended within a ceiling grid to create a whisky coloured light that is soft, immersive and refracts an ethereal pattern of light around the perimeter walls of the space. The concrete superstructure of the building is left raw and forms the interior finishes of the space.

 
 
 
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Massage-Room-Lighting-Interior-Architect.jpg
 
 
 
Chaps & Co-Marina-Dubai-Barbershop-Massage-Room-Lighting-Detail-Interior-Architect.jpg